Team Advania OIK Elit

Vi vill lyfta den norrländska cyklingen. Norrland kan också, trots att vi har mer vinter och bor långt ifrån de flesta tävlingar. Därför sker vår rekrytering till teamet i första hand bland cyklister från norr. Teamet siktar på att visa framfötterna i främst Långloppscupen i MTB men även inom en hel del XCO-race på högre nivå. Vi sticker inte under stol med att det är toppen vi vill kriga i.

Ett av teamets viktigaste mål är att stötta och peppa unga killar och tjejer att satsa på cykelsporten. Att utveckla talanger eller bara ge barn och ungdomar en bild av vad tävling innebär är något vi jobbar med.

Bakgrund

Det norrlandsbaserade IT-företaget Hi5, i samarbete med Obbola IK cykel, startade under 2017 ett elit-team inom cykling. Satsningen rör i första hand MTB och blir på minst tre år. Teamet omfattar cyklister från stora delar av norra Sverige och alla tillhörande eliten i landet.

Seniorernas tävlingssäsong kommer ha fokus på Långloppscupen och SM, där förhoppningen är så många topp 10-15 placeringar som möjligt och även nån pallplats. De kommer även köra så många regionala tävlingar i norr som är möjligt

Mål

Det övergripande målet för Teamet är att lyfta den norrländska cyklingen i allmänhet och MTB i synnerhet. Att kunna få strålkastarna riktade på denna sport och visa att vi trots en lång vinter och mer bistert klimat än de flesta andra, kan uppbåda cyklister som konkurrerar på elitnivå.

Då satsningen ur cykelsynpunkt är ganska unik för norra Sverige har vi fått en hel del uppmärksamhet. Teamet använder sig av instagram-konto (@teamhi5oik) och det går även att följa oss genom webb och Facebook. Cyklisterna i teamet bor alla i olika norrländska städer vilket gör att den geografiska spridningen på intresset och förankringen i Norrland god.

Vi ser också detta som ett sätt att ge våra barn och ungdomar i Obbola IK cykel chansen att skapa sig en bild av vad tävlingar handlar om, att få ”idoler” att se upp till och känna att de själva kan få ta del av talangutveckling likt årets talang får. Greppbara mål att som ung cyklist sträva mot och framförallt få syfte att träna inför. Vi har idag 90 st barn i träning, men genom detta hoppas vi öka både mängden barn/ungdomar som börjar cykla och bilden av vad MTB-cykling handlar om.