Johannes Sikström

Herrelit – MTB

Ålder: 37
Hemstad: Skellefteå
Familj: Gift med Elin, två barn Sam född -16 och Holly född -19
Årlig träningsmängd: ca 500 timmar
Styrkor som cyklist: Teknisk och snabb på stig, stark i branta uppförsbackar
Meriter som cyklist: 10:a SM XCO 2020, 14:e SM XCO 2021, 1:a Kraftloppet 2021, 3:a Fjällturen 2021, Vinst Obbola Challenge 2019.
Tankar om Team Advania: Superroligt att få vara del av den här satsningen på norrländsk MTB! Att vara del av ett lag är väldigt motiverande och extra kul med så engagerade både sponsorer och klubb i bakgrunden, samt alla de starka åkarna såklart!
Mål 2022: Njuta av känslan att stå på startlinjen i samma klass som Sveriges bästa cyklister, och på något sätt vara en del av denna lilla grupp! Utveckla utförscyklingen, köra snabbare nedför är viktiga sekunder att få med sig. Köra för topp 15 placeringar på nationella tävlingar och för vinster på norrlandstävlingar.
Årets tävlingshoj/ar: Orbea OIZ.

Följ på blogger:  pulskurvan.se

Mer om Johannes

Efter att ha tävlat som ungdom och junior tog Johannes ett långt uppehåll från cyklingen. Men 2016 köpte han åter en MTB igen, bara för kul. Men Johannes tenderar att gå all in i grejer han håller på med och det tog inte så länge förrän tävlingsdrivet tog överhanden. 
 
2018 och 2019 blev den första seriösa medvetna satsningen, då i master-klass H30. Starka resultat på bland annat SM XCO och Långa Lugnet skapade en nyfikenhet; hur snabb skulle han kunna bli med ytterligare lite träningstid och struktur? Johannes lägger mycket energi på att både analysera och planera sin träning, något han gärna beskriver och berättar om i sin blogg pulskurvan.se. För att beskriva vad man gör behöver man förstå det, och det kräver att man reflekterar och tänker efter kring vad man faktiskt gör, och varför! På så vis har skrivandet hjälpt till att hitta riktning, periodisering och polarisering i träningen.  
 
2020 blev Johannes välkomnad till Team Advania OIK Elit och i och med det så lyftes nivån från masterklass till Elit. Ett stort steg som Johannes tagit utan att göra bort sig. Det är i XCO Johannes haft sina främst resultat men även på längre lopp står han sig bra. Men det har inte blivit några nationella långlopp under 2020 och 2021, vilket flyttat mer av fokus mot XCO.  
 
Favoritpass är hårda intervaller på tävlingslika kuperade varvbanor 5-15 minuter – det blir väldigt specifikt mot XCO och är roligt och utvecklande att cykla riktigt snabbt i skogen. Att jaga KOM på Strava är också givetvis en motiverande del av träningen. Kvalitén är sällan problemet utan det som är utmaningen för är att få till träningsvolymen som krävs för att hävda sig i elitklass, långa distanspass kräver god planering när det är 2 småbarn hemmavid. Vintertid så nöts det många intervaller på Monarken i källaren.