Henrik Enberg

Herr elit – MTB

Ålder: 37
Hemstad: Umeå
Familj: Sambo Jessica och två barn Heylin 5, Luke 7 år
Årlig träningsmängd: Ca 320 timmar
Styrkor som cyklist: Teknisk, bra på att läsa spårval, trygg i att hantera cykeln över svårigheter
Meriter som cyklist: Ett flertal ungdoms SM-medaljer i MTB, samtliga discipliner, 2 år i juniorlandslaget. 2018: 14:e uppsala bike weekend, 14:e Långa Lugnet, 16:e Lida Loop, Semifinal cykelvasasprinten. 2019: Andalucia Bike Race (etapplopp solo) tot 27:e, Pearl Izumi MTB Uppsala 13e, Lugnet XCO 16e, Långa Lugnet 19e, Obbola Challenge 2a, Vinst Bikeboost MTB.
Tankar om Team Advania: Otroligt inspirerande att ett första riktigt norrlandslag inom MTB XC startat upp och att det finns en stor sponsor samt väl fungerande och engagerad cykelklubb bakom satsningen. Det är spännande att få vara del av teamets utveckling.
Mål 2022: Sätta färg på loppen i Norrland, inspirera till mer MTB, samt satsa på några större nationella tävlingar.
Årets tävlingshoj: Specialized S-Works Epic 2021.

 

Mer om Henrik

Uppväxt på landet två mil utanför Sollefteå, men numera boende på Mariehem i Umeå, i ett kedjehus med familjen. Driver företag med två goda kamrater, där de säljer bland annat frysta bär i lösvikt och Finnerödjas jordgubbar sommartid.

Cyklade mycket som liten, nästan varje dag på somrarna. När han som tioåring fick möjligheten att vara med på organiserad träning i Forsmo IF och i samma veva testa sin första tävling blev han biten direkt. Henrik tävlade sedan väldigt flitigt upp till nitton års ålder. Har efter ett antal år som multisportare på högsta nivå hittat tillbaka till MTB-cyklingen igen. Han har alltid dragits till uthållighetsidrott och att få vistas ute i naturen. Att man hinner se och uppleva mycket på en cykeltur är nog det som ligger till grund i hans passion för att cykla mountainbike.

Följer ingen direkt träningsplanering, utan har en slags inneboende skiss i huvudet som han följer och utvecklar/anpassar allteftersom för att passa familjelivet och jobbet. Henrik menar att det är det viktigt att när han tränar, då tränar han på riktigt och inte bara för att han tänkte träna. Är inget watt-fan och kör helst intervaller på en kuperad och teknisk bana i skogen, med lätt spinn på väg innan/efter. Likväl som han tycker det är jättekul att cykla på nya stigar och nya ställen så gillar han minst lika mycket att cykla på en och samma bana och nöta in detaljer och på så sätt utvecklas som MTB-cyklist.